80 χρονια Συμβουλιο της Επικρατειας



Από της συστάσεως του ελληνικού κράτους, ο νομοθέτης αναγνώρισε την ανάγκη να υπαχθεί η διοίκηση σε δικαστικό έλεγχο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέστη από την ίδρυση του και σ΄ ολόκληρη την μεγάλη διαδρομή των 80 χρόνων του λαμπρού βίου του αληθινό καταφύγιο προστασίας των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών του πολίτη, αλλά και ακοίμητος φύλακας της νομιμότητας.
Με αυτό τον τρόπο κατέστησαν πράγματι γεγονός, τα λόγια του Εθνάρχη και Ιδρυτή του Δικαστηρίου αυτού Ελευθέριου Βενιζέλου στην Συντακτική Βουλή του 1911 ο οποίος είπε ότι με την δημιουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας «ζητώμεν να καταστήσωμεν τον Έλληνα πολίτην αληθώς ελεύθερον πολίτην».Ο ίδιος, το 1934 έγραφε «Αποχωρών της πολιτικής, είμαι ευτυχής διότι αφήνω εις την Χώραν το Συμβούλιον της Επικρατείας»,(βλ. ΝοΒ 13/1965. 530).
Το Δικαστήριο αυτό έχει αποστολή τον έλεγχο της Διοίκησης και την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και έχει πλέον αναδειχθεί σε βασικό δικαιοδοτικό και δικαιοκρατικό θεσμό . Το Συμβούλιο έχει καταστεί ύψιστος θεσμό κύρους, δικαστικής ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας, επιστημοσύνης των μελών του και σεβασμού από τον Ελληνικό Λαό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας φάνταζε και φαντάζει ως η νησίδα και προπύργιο ελευθερίας του τόπου αυτού . Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη από την μεταπολίτευση δικαίωσε την συνταγματική του αποστολή. Η νομολογία του Συμβουλιου της Επικρατείας επέβαλε σε πάμπολλες περιπτώσεις σημαντικές περιπτώσεις της καθημερινότητας,μια δέσμη θετικών υποχρεώσεων και μέτρων προς το νομοθέτη και τη διοίκηση, ελλείψει του οποίου η κατάσταση σε πολλά ζητήματα θα ήταν αφόρητη . Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ποια κανονιστική εμβέλεια θα είχαν στην πράξη οι συνταγματικές, εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για ευαίσθητα ζητήματα , εάν δεν υπήρχε η πλουσιότατη νομολογία του ανωτάτου ακυρωτικού μας δικαστηρίου
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι, νομίζω, θετική. Η διοικητική δικαιοσύνη στην Ελλάδα, στελεχωμένη με καταρτισμένους και εξειδικευμένους δικαστές, διαγράφει ήδη μία λαμπρή πορεία. Και είμεθα βέβαιοι, ότι θα δημιουργήσει την ίδια εξαίρεση παράδοση που και η πολιτική δικαιοσύνη καθιέρωσε στον τόπο μας κατά τον ενάμιση και πλέον αιώνα ελεύθερης λειτουργίας της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας.Η συνεχώς επιχειρουμένη προσπάθεια κάποιων να περιστείλουν με κάθε τρόπο τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας και ιδίως στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, είναι πλέον πασιφανής, αγνοούν και σ’ αυτή την περίπτωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν νομοθετεί, απλώς εφαρμόζει τους νόμους και διαπιστώνει την παραβίαση των νόμων από την εκτελεστική εξουσία, εκτός και αν θέλουν τα Δικαστήρια να τους χορηγούν με τις αποφάσεις τους πιστοποιητικό παρανομίας


Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόρθωσε μέσα από την 80ετή σύγχρονη ιστορία του, να καταξιωθεί στην συνείδηση του νομικού κόσμου της χώρας, με το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε και συνέβαλλε σημαντικά στην ορθή λειτουργία του Κράτους Δικαίου.
ΟΙ Έλληνες δικαστές στο σύνολο τους με την πρωτοπορία των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνουν κάθε ικμάδα, επιστημονική, σωματική, προκειμένου να συμβάλλουν στην έκδοση της δικαστικής απόφασης, που σε πάμπολλες περιπτώσεις αποτελεί σημείο αναφοράς στην διαμόρφωση της νομολογίας, με βαθιά κοινωνική συνείδηση.

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις